21 iul

20 iulie – Sf. Ilie Tesviteanul

O veche tradiție păstrată și în ziua de azi pe teritoriul comunei Buceș îndeamnă locuitorii satelor Stănija și Dupăpiatră să urce în Vf. Măgurii la crucea piatră de hotar dintre cele două localități, pentru a marca în mod simbolic această sărbătoare printr-o slujbă religioasă. În acest an, vremea deosebit de prietenoasă ne-a permis să ne bucurăm privirile cu peisaje mirifice peste munții Apuseni. O zi deosebită!

12 iun

Legende cu aurari din Munții Apuseni

Se spune că poveștile sunt hrană pentru minte și suflet. Azi, la Simeria, pe scena sălii de conferințe a Parcului de Afaceri s-au rostit povești și legende vechi din toate colțurile județului Hunedoara: „Legenda construirii Cetății Hunedoarei”, „Legendele Pământului”, „Legende cu aurari din Munții Apuseni – Vâlva Băii, Holoangării și Apa din Bodâncă”, „Legenda construirii Cetății Devei”, „Povestea Văii”, „Venus de Magna Curia”, „Legenda de la Colțul Ursului”, „Legenda frumoaselor” și „Povești despre Geoagiu – între mit și realitate”. Totodată, cei prezenți la evenimentul ”Hunedoara: Milioane de ani de povești și legende” au găsit o bogăție de idei și inspirație prin intermediul expoziției de fotografii artistice realizate cu locuri și oameni de poveste din județ, dar și prin intermediul colecției de cărți prezentată de Biblioteca Județeană. Mulțumim tuturor participanților!

29 mai

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

Astăzi, despre aurul aluvionar și mineritul de odinioară, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad. Beneficiarii acestor lecții au fost copiii de la Grădinița ”Floare de Colț” Brad și elevii Școlii ”Mircea Sântimbreanu” Brad, în cadrul programului ”Școala Altfel”.

18 apr

Școala altfel 2019

Prima zi din această primavară cu copii, în timpul programului “Școala altfel”, sosiți la Casa Căutătorului de Aur, Stănija (grupele de la Grădinița cu program prelungit Gurabarza).

05 apr

Grup de arheologi italieni in vizita la Casa Cautatorului de Aur

Vineri, 5 aprilie 2019, la Casa Cautatorului de Aur Stanija a poposit un grup de arheologi din Italia aflandu-se pe un traseu tematic cu profil istoric minier aurifer ,interesati de mestesugul cautarii aurului aluvionar si de viata aurarilor de odinioara din Muntii Apuseni, bucuranduse si de alte obiective turistice din apropiere – Cascada “Saritoare” intr-un peisaj de primavara.

02 dec

Sf. Mare Mucenita Varvara, ocrotitoarea minerilor

In zile de sarbatoare, Asociatia Casa Cautatorului de Aur a participat la Slujba de pomenire a minerilor din fosta zona miniera Stanija, sarbatorind, in avans, pe Sf. Mare Mucenita Varvara. A fost intonat “Imnul Minerilor” de catre elevii Scolii Generale I.Buteanu Buces, care ne-au incantat si cu colinde de Craciun, dar si cu cantece patriotice, la ceas de Centenar.

31 iul

Scoala de mestesugari in Tara Zarandului

Proiectul cultural SCOALA DE MESTESUGURI IN TARA ZARANDULUI derulat de filiala Hunedoara a FORUMULUI MONTAN DIN ROMANIA a continuat a 3-a zi cu prezenta in comuna BUCES,sat. Stanija la sediul Asociatiei Casa Cautatorului de Aur. Mestesugul specific zonei miniere Stanija ,cel abordat azi ,29 iulie este “Cautarea aurului aluvionar cu saitrocul”. A urmat vizita la cascada “Saritoarea”,la cca 600m de Biserica Stanija de Sus,pe un traseu de acces f. pitoresc,amenajat recent de Primaria comunei BUCES. Punctul culminant a fost inmanarea diplomelor de participare si organizarea unei “mese festive” pt .toti participantii. Astazi multumim Prmariei comunei BUCES pentru ajutor si implicare. Ziua s-a incheiat cu “focul de tabara” la ASOCIATIA CASA CAUTATORULUI DE AUR.